Vinko Jerićević, dr. med.

Ženskam vseh starostnih obdobij priporočamo redne ginekološke preglede, poleg tega pa še ultrazvok jajčnikov in maternice.

Delovni čas

Delovni čas ordinacije Vinka Jerićevića, dr. med.:
ponedeljek, torek od 12.00 do 19.30 ure
sreda od 7.00 do 13.30 ure
četrtek od 7.00 do 13.00 ure
petek od 7.00 do 13.00 ure
Za ostale ordinacije po dogovoru. Za vse preglede se enostavno naročite po telefonu 01 / 436 43 00.

Za več informacij kliknite tukaj!

Kontakt

Ginekologija Bežigrajski Dvor
Peričeva ulica 15, Bežigrajski Dvor,
1000 Ljubljana, Slovenija

Telefon: +386 (0)1 436 43 00
Faks: +386 (0)1 436 80 01
E-pošta: gin.bez.dvor@siol.net
   
www.ginekologija-bd.si

Vizitka

Uradni naziv:
Vinko Jerićević, dr. med.
Ordinacija za ginekologijo in porodništvo

Zastopnik (direktor): Vinko Jerićević

Matična številka: 1408526
Davčna številka: 39288692
Davčni zavezanec: Ne
TTR: 03134-10000011786

Informacije in nasveti

Prvi ginekološki pregled za mlada dekleta in nosečnice
Kako se soočiti s tegobami v obdobju menopavze
Rak na dojkah in na rodilih
Nasvet dr. Jerićevića ženskam posameznih starostnih kategorij
Zdravljenje stresne urinske inkontinence in ohlapne nožnice z laserjem

Prvi ginekološki pregled za mlada dekleta in nosečnice

Mlada dekleta, ki pridejo na prvi ginekološki pregled so ponavadi nekoliko zbegana, mogoče celo malce prestrašena, zato se z njimi v Ginekološkem centru Bežigrajski dvor prvič le pogovorimo in jim razkažemo ambulante, šele drugič pa je na vrsti pregled.

To se je pokazalo kot dobra praksa, ki daje dobre rezultate, saj odstrani ali pa vsaj zelo zmanjša strah pred neznanim, tako pa je tudi pregled oziroma preiskava manj boleča oziroma neprijetna, kot bi nasprotno lahko bila. Podoben pristop velja v tem centru tudi za nosečnice.

Kako se soočiti s tegobami v obdobju menopavze

V ginekološke ambulante prihaja zadnja leta vse več žensk zaradi osteoporoze, ki je morda navzven najbolj dramatičen del menopavze, saj je zlom kolka kot posledica osteoporoze povezan z bolnišnico, operacijo in dolgo rehabilitacijo. Zadnja leta se za zdravljenje osteoporoze uporabljajo bifosfati, se pravi preparati, ki znatno upočasnijo razgradnjo kosti in dajejo za zdaj zelo dobre rezultate, kot ugotavljajo zdravniki; doslej so namreč osteoporozo zdravili z odmerki kalcija in hormonskimi preparati.

V zadnjih dvajsetih letih je prišlo do velikih sprememb v hormonski substitucijski terapiji zdravljenja oziroma lajšanja klasičnih težav menopavze, ker so se z dodajanjem drugih hormonov zmanjšale nevarnosti, ki jih je povzročala monohormonska terapija z estrogenom. Toda čeprav so sedanji rezultati hormonskih terapij pri zdravljenju težav menopavze veliko boljši, hormonsko zdravljenje ni edina metoda. Na doživljanje in preživljanje obdobja menopavze vpliva marsikaj - od splošne psihofizične kondicije do okolja in seveda pripravljenosti, da ženska sprejme čas, ki prihaja in pomeni veliko spremembo in preobrat v njenem življenju.

Zdravnik - ginekolog se premišljeno odloči, katera je najustreznejša terapija, saj mora dobro poznati ne le laboratorijske in druge izvide, ki pokažejo stanje, ampak tudi psihosocialno ozadje posameznice. Najprej poskušamo s čimbolj naravnim pristopom - prehrano s čim več zelenjave in živili, ki vsebujejo veliko kalcija, kajti potrebe po njem se po 45. letu zvišajo, malo maščob, čim manj nikotina in kofeina, priporoča se tudi telesna aktivnost in izogibanje stresom, nikakor pa si ženske ne bi smele same določati terapije. In še na nekaj bi morale biti ženske v tem obdobju pozorne: v želji po čim večji fizični aktivnosti bi se ženska - brez preiskave o možnosti osteoporoze - lahko poškodovala ali si celo kaj zlomila, zato je treba fizioterapijo oziroma fizično aktivnost po izključitvi osteoporoze izvajati pod strokovnim, usposobljenim vodstvom.

Za lajšanje tegob menopavze je priporočljiva in dobra tudi akupunktura kot stara kitajska metoda zdravljenja, vendar je treba pred začetkom takega zdravljenja vedno izključiti organske vzroke, ki bi lahko kazali znamenja obdobja klimakterija. Pri ocenjevanju sprejemljivosti in rezultatov tega zdravljenja pa je treba upoštevati, da je metoda presajena iz drugega okolja in tradicije, saj je na Kitajskem to tradicionalna metoda zdravljenja, evropski način razmišljanja pa je nasploh drugačen.

Sicer pa dolgoletne izkušnje dela s pacientkami utrjujejo prepričanje dr. Jerićevića, da večina telesnih, predvsem pa psihičnih težav, značilnih za menopavzalno obdobje, izvira iz nepripravljenosti žensk, da bi sprejele spremembe, ki so fiziološko vezane na to življenjsko obdobje. Odločitev o zdravljenju zato zahteva najprej daljši pogovor z bolnico ter poleg ginekološkega tudi multidisciplinarni pristop. Zdravljenje je torej lahko psihoterapevtsko, z dieto, uporabo zdravil ali s hormonsko nadomestno terapijo.

Rak na dojkah in na rodilih

Rak na dojkah in na rodilih je po znanih podatkih ena najpogostejših oblik karcinoma pri ženskah v svetu in tudi pri nas, zato je v ginekoloških ambulantah temu posvečena še posebna pozornost. V razvitem svetu sprejeta doktrina za pravočasno odkrivanje raka na dojkah je mamografsko slikanje, ki bi ga morala vsaka ženska opraviti prvič že po 40. letu, da se ugotovi tako imenovano bazalno stanje, nato pa spremljati stanje s slikanjem vsaki dve leti. Ob tem se priporoča tudi samopreiskava. Žal smo v Sloveniji še daleč od te uveljavljene doktrine in priporočil Svetovne zdravstvene organizacije. Del problema je v opremi, drugi del v šolanju kadrov, seveda pa je tudi pot od priporočil in uveljavljene doktrine do prakse izjemno dolga in zavita. Nacionalni program zgodnjega odkrivanja sprememb na materničnem vratu daje dobre rezultate, ki pa so se na določeni točki ustavili, ker se je po nekaj letih ugotovilo nekaj nenavadnega: število bolnic s karcinomom materničnega vratu bi lahko zmanjšali, če bi vsaka ženska prišla na ginekološki pregled vsaj enkrat na tri leta. V Sloveniji 65% žensk hodi redno na ginekološke preglede, torej vsako leto ali vsaj vsaki dve leti, kar 35% žensk pa ne hodi h ginekologu, torej pri njih sploh ni mogoče odkriti zgodnje stopnje karcinoma. Prav zato teče zdaj projekt Zora, s katerim naj bi zajeli tudi teh 35% žensk, ki so bile doslej brezbrižne do obiska v ginekološki ambulanti.

Seveda v tako sodobno opremljenem in organiziranem ginekološkem centru kot je Bežigrajski dvor pozorno sledimo razvoju na tem področju. Dr. Jerićević ocenjuje, da se bo pozornost stroke v naslednjem desetletju ukvarjala z nadaljevanjem raziskav še učinkovitejših metod diagnosticiranja in zdravljenja težav menopavze, torej tudi osteoporoze, ker bo to povezano - kot rečeno - z daljšo življenjsko dobo in kakovostjo življenja. Še vedno je velik problem pravočasno odkrivanje sprememb na jajčniku in čeprav je ultrazvok gotovo ena od dobrih metod, ni stoodstotno zanesljiva, in v določeni meri tudi ni izpolnila vseh pričakovanj zdravnikov, ki so bila morda celo nekoliko previsoka. Vsekakor pa gredo prizadevanja številnih strokovnjakov - raziskovalcev po svetu tudi v smer še boljših diagnostičnih postopkov in izpopolnjenih metod zdravljenja različnih bolezni rodil in raka na dojki.

Nasvet dr. Jerićevića ženskam posameznih starostnih kategorij

Dr. Jerićević bi mlajšim svetoval uporabo kondoma, ki ni le metoda preprečevanja nezaželene nosečnosti, ampak tudi različnih okužb, seveda tudi aidsa. Ženskam vseh starostnih obdobij seveda priporoča redne ginekološke preglede, poleg tega pa še ultrazvok jajčnikov in maternice. Po 40. letu je dobro narediti temeljne laboratorijske preiskave: koncentracijo maščob v krvi, jetrne in ledvične preiskave, osnovno mamografsko slikanje in preiskave znakov osteoporoze. Tak pristop in odnos do zdravja bo ženskam tudi v pozni starosti zagotovil kakovost življenja.

Zdravljenje stresne urinske inkontinence in ohlapne nožnice z laserjem

Kaj je stresna urinska inkontinenca (SUI)
Stresna urinska inkontinenca (SUI) je neprijetna težava, ki moti kvaliteto življenja žensk. Stresna urinska inkontinenca je nehoteno uhajanje urina pri naporu, kihanju, kašljanju, teku ali že pri hoji. Pojavlja se v vseh starostnih obdobjih, najpogosteje pa po porodu in v menopavzi in je najpogostejša oblika uhajanja urina pri ženskah.

Zakaj nastane SUI in kako jo diagnosticiramo
Do SUI pride zaradi oslabelosti zapiralnega mehanizma sečnice ali krožne mišice sečnega mehurja. Nastane lahko zaradi poškodb med porodom, povečane telesne teže, težjih fizičnih del, lahko je dedna ali pa jo povzroči manjša količina hormona estrogena v menopavzi. Diagnozo postavimo po natančni ciljni anamnezi, laboratorijskem pregledu urina in ginekološkem pregledu. Lahko preverimo uhajanje vode ob kašljanju, kihanju, napenjanju in smejanju ter ultrazvočno izmerimo rezidualni urin oz. urin, ki ostane v mehurju po odvajanju vode. Včasih pacientko napotimo še na urodinamske preiskave oz. meritve tlaka mehurja v različnih obdobjih polnjenja le-tega.Zdravljenje SUI z laserjem
Najnovejša metoda zdravljenja stresne urinske inkontinence je laserska terapija. Gre za minimalno invazivno metodo, pri kateri laserska svetloba s toplotnim učinkom povzroči krčenje kolagenskih vlaken v sprednji steni nožnice in nastajanje novega kolagena. Na ta način organom, ki so bili prej povešeni in imeli slabšo elastičnost, vrnemo prvotno anatomsko lego, povečamo elastičnost in moč in na ta način preprečimo težave z uhajanjem urina, obenem pa izboljšamo spolno življenje.
V naši ordinaciji zdravljenje poteka s Fotoninim laserjem. Postopek je kratek in neboleč, zato ne potrebuje anestezije in predoperativne priprave. Na začetek nožnice, kjer je sluznica bolj občutljiva, lahko po potrebi nanesemo lokalni anestetik.

Lasersko zdravljenje urinske inkontinence

Postopek opravimo na ginekološki mizi. Ponovimo ga čez 6 tednov in po potrebi še čez 6 mesecev. Pacientka lahko takoj po posegu odide domov, bolniški stalež ni potreben. Občutljivost nožnice in morebiten rahel izcedek izzvenijo v nekaj dneh. Zaradi preprečitve morebitnega nastanka vnetja odsvetujemo spolne odnose in kopanje (bazen, morje) mesec dni. Tuširanje in vsakodnevne aktivnosti so dovoljene takoj po posegu.Sindrom ohlapne nožnice
Ena od težav disfunkcije medeničnega dna je sindrom ohlapne nožnice - slabša čvrstost nožnične stene. Ta na eni strani povzroča nehoteno uhajanje urina ob naporu, na drugi strani pa onemogoča normalen spolni odnos. Najpogostejši vzroki za ohlapno nožnico so prekomerno raztezanje nožnice ob porodu, prirojena slabost vezivnega tkiva, procesi staranja in večje fizične obremenitve.

Zdravljenje - pomlajevanje ohlapne nožnice z laserjem
Za zdravljenje ohlapne nožnice z lasersko termoterapijo uporabljamo Fotonin laser s posebnim nastavkom, ki omogoča radialno distribucijo laserskih žarkov po celotnem obodu nožnice. Pri pomlajevanju nožnice z laserjem spodbudimo tvorbo novega kvalitetnejšega kolagena, tkivo nožnice postane bolj čvrsto in elastično. Lastna tkiva spodbudimo k elastičnosti in regeneraciji. Po terapiji stena nožnice ni več povešena in tkivo nožnice se okrepi, posledično se izboljša tudi spolni občutek.

Postopek je kratek in neboleč, ne potrebuje anestezije in predoperativne priprave. Če je sluznica nožnice bolj občutljiva, lahko nanesemo lokalni anestetik. Postopek opravimo na ginekološki mizi. Po laserski terapiji lahko gre pacientka takoj domov, bolniški stalež ni potreben. Po posegu odsvetujemo dvigovanje težjih bremen in spolne odnose. Drugo terapijo ponovimo po šestih tednih, nožnica pa se posledično povrne v prvotno stanje.

Zelo pogosto sta stresna urinska inkontinenca in sindrom ohlapne nožnice povezana, zato našim pacientkam v enem posegu z zamenjavo laserske sonde opravimo zdravljenje obeh.

Lasersko pomlajevanje nožnice

Podjetju Fotona se zahvaljujemo za slikovni material